Sunday, April 26, 2009

KETUPAT SOTONG



Bahan-bahan

6 ekor sotong - saiz sederhana
1/2 cawan pulut
1/2 biji kelapa - diperah santan
1 sudu kecil halba
2cm halia - mayang halus
2 biji bawang merah - mayang
garam dan gula secukupnya
6 batang lidi/buluh satey yang dipotong serong(tajam) dan pendek (lbh krg 3 cm)
Cara-Cara

1. Rendam pulut bersama 1 cawan santan dan sedikit garam selama 21/2 jam.
2. Sotong dibersihkan, dibuang dakwat dan kulit nipisnya. Kepala sotong tidak dibuang sebab nak tutup lubang sutung, tak nak bagi pulut keluar.
3. Sumbatkan pulut yang sudah direndam ke dalam sotong ( tak sampai separuh), kemudian sumbat kepala dia dan dicucuk dengan lidi.
4. Masukkan santan, halia, halba, bawang dan sotong. Masukkan garam dan gula secukup rasa..nyum.. nyummm :D

No comments:

Post a Comment