Monday, April 20, 2009

IKAN KUKUS SERAI



Resepi ni.. ambik dari blog kak liza. tapi dah kurang kan sikit kuantiti sebab guna sekor ikan... ikan bawal..kecik lak tu.. makan 2 orang jer ngan housemate :)
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap atau kerapu [bersihkan dan kelar]
Kak na guna sekor ikan bawal putih

Bahan Hiris
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 batang serai
(Kak na mandai2 tambah 1cm halia)
5 tangkai cili api
sedikit garam [jika perlu]
1 s/b sos nampla [sos ikan]

hiasan
daun ketumbar/daun sup [potong kecil]
hirisan carrot (kak na letak sebahagian masa nak kukus)
jus limau kasturi



Cara Memasak
1. Sediakan bekas utk mengukus.
2. Bersihkan ikan dan letak kan ke atas manguk kaca [tahan panas].
3. Taburkan bahan yang telah d hiris ke atas ikan tadi.
4. Taburkan sos nampla dan sedikit garam [jika perlu].
5. Letakkan ikan yg telah disediakan tadi ke dalam pengukus.
6. Masak/biar kan ikan dalam pengkukus dengan api yg sederhana selama 30 minit.
7. Bila dah masak, taburkan bahan hiasan dan jusnlimau.
8. Hidangkan dengan nasi putih

-sedap!!.. sal(housemate) kata nak makan ngan air asam.. so.. buat air asam sekali..
ambik resepi dari blog kak liza gak.


AIR ASAM

(ni copy dr blog k liza.. k na dh kurangkan kuantiti dia..sebab makan 2 orang jer n ikan pun sekor jer)

Bahan-bahan
Bahan A
Asam jawa [sebesar telur ayam
(direndam ? cawan air suam, buang biji)
10 cili padi kampung
1 biji tomato
1 inci belacan
1 sudu kecil kerisik- takletak pun.. takder stok
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Bahan B
2 biji tomato
1 biji bawang besar
3 biji cili hijau
2 biji cili merah
3 biji limau kasturi /limau nipis
Cara Memasak
1. Pastikan asam jawa tiada biji.
2. Masukkan Bahan 'A' ke dalam blender. Jangan tambah terlalu banyak air (cukup air suam yang digunakan untuk merendam asam jawa kerana nanti air asam terlalu cair).
3. Tomato dipotong dadu.
4. Bawang besar dan cili dimayangkan nipis.
5. Liamau dibelah, buangkan biji dan mayangkang halus
6. Gaulkan air asam bersama tomato dan bawang besar dengan semua bahan

No comments:

Post a Comment