Wednesday, April 22, 2009

ASAM GUMPAL



Buat masa cuti senin hari tu..
resepi .. main hentam jer kuantiti dia..huhu...tapi kacang tu.. k na rebus banyak..sebab kalau rebus untuk buat kuih ni jer... tak berbaloi. So, lebihan tu..pagi esoknya buat kuih kasturi. cuma tambah santan jer kat kacang tu. Kalau tengok betul2.. bentuk sama gumpal k na tak elok sangat..heheh..sebab terlebih letak air panas kat sagu tu.. so.. takleh nak gumpal elok2. belasah jer... sal kata..dah lulus ..hehehe.
ni resepi copy paste dari blog orang.. lupa daaa dari blog saper :D.

BAHAN-BAHAN:

250 gm sagu

250 gm kacang hijau

1 liter santan

2 ketul gula kabung

250 gm gula pasir

3 helai daun pandan

2 ulas bawang merah (hiris)

1 cm halia (hiris)

1 sudu kecil halba

750 ml air

250 ml air panas

Secubit garam


CARA MENYEDIAKAN:

1. Kacang hijau direndam selama dua jam.

2. Kemudian rebus bersama gula kabung. Ketepikan.

3. Sementara itu, basuh sagu dan tuskan selama setengah jam.

4. Kemudian gaulkan dengan air panas sehingga boleh diuli.

5. Gumpalkan inti kacang tadi dengan tepung dan direbus semula.

6. Untuk bahan kuah, masak santan bersama bawang merah, halia, halba daun pandan. Tambah garam dan gula.

Ni kuih kasturi.. hasil lebihan kacang semalam. Cuma celup tepung macam nak buat pisang goreng tu jer :D

No comments:

Post a Comment