Monday, May 11, 2009

KUIH SRI MUKA



Heheh.. takdok skill ler ambik gambar. Kalau tutup flash kan..gelap sangat.
Kuih nih buat pagi semalam. Guna satu cawan pulut jer.. tapi resepi atasnya k na buat sama ngan yang resepi asal.. nk makan byk yg atas lah ni:D. Buruk ler k na potong kuih tu.. takdok skill.. potong masa tgh panas sebab nk bagi yanie bawak bekal... alih2.. tak bawak pun.. rupanya puasa..huhu .. apa daaa yanie ni :D

Ni copy dr resepi k liza punya
Lapisan Bawah:
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam

Cara
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
jus pandan + warna hijau
1/2 cawan gula
3 s/b tepung gandum
3 s/b tepung kastad
1 biji telur
1 s/t garam

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
4. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.

NOTA: untuk memasak pulut untuk serimuka ni..masukkan pulut dalam loyang bersama santan dan garam..pastu letakkan loyang tersebut dalam periuk kukusan dan tutup. kukuskan sehingga 30 minit. Keluarkan dan kacau rata..pastu tekan pulut dalma loyang yg mahu digunakan untuk kueh serimuka supaya mampat dan kemas..then baru masuk kan lapisan atas..

2 comments:

  1. sedapnye kak naa masak...seme traditional ..best2..nti leh tumpang rasa...

    :lini:

    ReplyDelete